Петър Волгин, БНР, Политически НЕкоректно''  Във вторник вечерта светът беше изправен

...
Петър Волгин, БНР, Политически НЕкоректно''  Във вторник вечерта светът беше изправен
Коментари Харесай

Петър Волгин: Ракети, истерии и лъжи

Петър Волгин, БНР, „ Политически НЕкоректно''

 

 

Във вторник вечерта светът беше изправен на прага на нуклеарен апокалипсис. Или най-малко с такова усещане можеше да остане човек, в случай че беше задоволително доверчив да вземе насериозно истеричавото държание на правоверните нашенски евроатлантици във въпросната вечер.

 

Задъхвайки се от неспокойствие, целокупният умнокрасивитет обясняваше по какъв начин в Полша била паднала ракета и по какъв начин това било нахлуване против страна-членка на НАТО. Да, към момента никой не знаеше каква тъкмо е ракетата, никой не знаеше от кое място е изстреляна, само че евроатлантиците нямат потребност от доказателства. Според тях стане ли някакъв драматичен случай, отговорна е Русия. Без значение дали действието се развива в Украйна или в Уганда.

 

Преди доста години Валери Петров беше написал следния стих във връзка властващия тогава антисемитизъм, довел до ужасите на Холокоста: „ един падне от велосипед, за това са отговорни евреите “. Заменете в този момент „ евреите “ с „ руснаците “ и ще разберете по какъв начин наподобява света през чернобялото усещане на умнокрасивитета. Те незабавно заговориха за активиране на член 4, член 5 и въобще на всички членове, за които съумяха да се сетят, и се подготвиха за оповестяване на война.

И внезапно стана нещо, което нашите едноизмерни евроатлантици сигурно не са очаквали. Американският президент Джо Байдън, както и други международни водачи не се включиха в сходни войнствени апели. Най-напред страхливо, а след това и напълно ясно те показаха, че падналата в Полша ракета е изстреляна не от съветските сили, а от украинските. И по този начин потопиха в дълбока меланхолия обслужващия си личен състав в България, който към този момент си представяше по какъв начин марширува победоносно на Червения площад. Със сигурност депресирани са били освен българските, само че и всички останали русофоби.

 

Изобщо забелязахте ли по какъв начин безусловно цялото международно говорене по тематиката се промени в границите на часове. Когато се разбра, че ракетата, умъртвила двама поляци, е изстреляна от украинските военни, цялото събитие мигновено беше преквалифицирано от „ отблъскващ акт, вещаещ експлоадирането на международна война “, в „ незначитителен случай, който надали ще се повтори “.

 

Виждате, че описанието на едно събитие се дефинира не към фактически случилото се, а от това кой е взел участие в него. Ако вземат участие наши другари, те наложително са прави, каквото и да са натворили, а в случай че вземат участие наши съперници, те отново по този начин наложително, би трябвало да бъдат жигосани, без значение какво в действителност са създали

Нека ви дам още един образец за класическа медийна операция. Един български народен представител, стопроцентов евроатлантик, сподели, че Нидерландия предложила на българското държавно управление да ни подари свои самолети F-16, в случай че ние предоставим своите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. Много скоро се разбра, че това депутатско изявление няма нищо общо с истината, тъй като държавното управление на Нидерландия в никакъв случай не е предписание сходна оферта.

 

Вероятно знаете, че в последно време в България огромна известност добиха едни лица, които се назовават „ фактчекъри “ и чиято свръхзадача е да се борят с съветските „ подправени вести “. Е, те настояват, че с всички подправени вести се борили, но нещо не съм забелязал да разобличават украински такива. Защото всеки образован човек знае, че в една война лъжат всички. Обаче нашите фактчекъри са решили, че единствено едните ще разобличават. Когато стана ясно, че въпросният български народен представител е излъгал, бях доста любопитен да схвана по какъв начин фактчекърите ще разясняват тази неистина. Те много се позабавиха с коментара и най-после написаха, че изявлението на индивида било „ подвеждащо “. Ама доста внимателно се показаха в действителност. Не употребяват нито думата „ неистина “, нито думата „ машинация “, ставало дума, съгласно тях, за „ заблуждение “. А, бе, хора, какво „ заблуждение “! За стопроцентова неистина приказваме. Обаче когато индивидът е от „ нашите “, не е политически правилно да напишем, че лъже, нали?

Изглежда, че прилагателното „ евроатлантически “ се е трансформирало в повсеместен щит. Декларираш, че изповядваш евроатлантически полезности, каквото и да значи това, след което можеш да изтряскаш някоя гръмовна нелепост и да си сигурен, че никой няма да ти опонира.

 

Защото в случай че го направи, може да бъде упрекнат, че е съперник на евроатлантизма. Ето по този начин, за кой ли път в историята, истината, а и здравият разсъдък биват жертвани за сметка на настоящата сега идеология.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР